Bogoslužje velikega četrtka

Novice
Povej naprej!

Ta dan praznujemo postavitev dveh zakramentov: evharistije in mašniškega posvečenja oz. duhovne službe.

Jezus je pri zadnji večerji, ko je s svojimi učenci obhajal Velikonočno (pašalno) večerjo, blagoslovil kruh in vino ter ju dal jesti in piti zbranim učencem. Pri tem je kruh spremenil v svoje telo in vino v kri, ter tako vnaprej naredil nekrvav način, kar je naslednji dan izvršil s svojo krvavo daritev. Tako je postavil zakrament svete evharistije in z besedami: » To delajte v moj spomin! « posvetil apostole za obhajanje svete maše. Na veliki četrtek vsake cerkev, kjer se verniki zbiramo k večernemu bogoslužju, postane dvorana zadnje večerje, ko slovesno opravljamo, kar nam je Jezus naročil, in se veselimo Božje ljubezni, ki se razodeva v postavitvi svete evharistije.

Ob zadnji večerji je Jezus učencem tudi umil noge in postavil zapoved medsebojne ljubezni. Tega se spomnimo pri obredu umivanja nog, ki je sledil pridigi. Pri otroški sveti maši je p. Egon umil in obrisal noge dvanajstim letošnjim prvoobhajancem, pri večernih sveti maši pa p. Albert dvanajstim izbranim vernikom, s čimer sta posnemala Jezusovo služenje. S tem sta simbolično pokazala, da sta kljub dostojanstvu duhovniške službe le služabnika zaupanim ljudem.

Kot vemo, je praznični zadnji večer sledil Jezusovemu trpljenju v vrtu Getsemani, ki se je nadaljeval s Kalvarijo naslednjega dne. To s posebnim načinom podoživljamo tem, ko po Slavi utihnejo orgle in zvonovi. Namesto zvoncev takrat ministrski uporabljajo ragljo.

Jezusovo trpljenje v vrtu Getsemani, njegova osamljenost in izdajo, zasmehovanje vojakov in sojenje pred velikim zborom, neprespano noč v ječi, pa tudi trpljenje velikega petka predstavlja prenos Najsvetejšega v »ječo«. Po obhajilu je duhovnik vzel ciborije s posvečenimi hostijami in jih v spremstvu prenesel v »Jezusovo ječo«.

Do polnoči smo se zbirali ob trpečem Jezusu in z njim doživljali njegovo trpljenje. Vzeli smo si čas za Jezusa in bili z njim, saj nismo želeli biti podobni zaspanim apostolom, ki jim je Jezus očital: » Eno uro niste mogli ostati budni z menoj? «

 

 

 Zgoraj je posnetek evengelija in pridige pri večernih sveti maši, spodaj pa so fotograje svete maše za otroke na Veliki četrtek.

 

Foto: Tomaž Celarec

Video: Marko Medvešek 

Prejšnji prispevek
Blagoslov zelenja na Cvetno nedeljo
Naslednji prispevek
NATEČAJ za imena kozic