ANINI SKLAD DELUJE ŽE 15. LET

Novice
Povej naprej!

Anin sklad je z župnijo Dravlje zelo povezan. V letih delovanja smo imeli v Dravljah kar nekaj srečanj, tako v spomladanskem terminu ob praznovanju materinskega dne in v decembrskem terminu – veseli december oz. Miklavž se je za  otroke družin Aninega sklada odločil, da jih obišče, če pridejo v Dravlje. Ena od družin Aninega sklada, ki se ukvarja z glasbo in ima svojo igralsko skupino je na ROKOVO uprizorila lepo igro, družina Toneta Rusa nas je že večkrat razveseljevala tudi v Dravljah. Omeniti pa je potrebno tudi to, da jezuitska provinca, tako kot mnoge druge redovne skupnosti, tudi podpira delovanje Aninega sklada.

Jezuitski provincial p. Milan Bizant  je zapisal, da je Anin sklad nekaj preroškega, pomeni, da kaže in živi  vrednote, ki so trajne in ostanejo, ki so trdne in imajo v sebi nekaj temeljnega za človeka. In ker vse to drži, se spodobi, da tak jubilej tudi praznujemo.  Osrednje praznovanje bo v sredo, 11. decembra 2013, v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Ob 18. uri se bomo pri slovesni sveti maši, ki jo bo v cerkvi omenjenega zavoda daroval beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar, Bogu zahvalili za vse prejete darove in ga hkrati prosili za družine Aninega sklada, za dobrotnike ter vse ljudi dobre volje, ki so nam v preteklosti in nam bodo, upamo, tudi v prihodnje stali ob strani.

Sveti maši bo ob 20. uri sledil dobrodelni koncert v dvorani zavoda.  Z mnogimi glasbenimi gosti in izbrano besedo bomo vse, ki se nam bodo pridružili v zavodu, in tudi mnoge po Sloveniji preko valov Radia Ognjišče, povabili k pomoči za družine Aninega sklada. Na posebni telefonski številki 0590 355 30 bodo lahko darovali za družine z več otroki.

Ustanova Anin sklad je dobrodelna, nevladna, neprofitna in nepolitična ustanova. Konec leta 1998 so jo ustanovile redovnice in redovniki. Tako kot druge redovne skupnosti, je tudi jezuitska provinca vse od začetka velika podpornica Aninega sklada.

Njen namen in poslanstvo sta usmerjena v posredovanje materialne in duhovne pomoči ter v osebno spremljanje družin z več otroki. V Sloveniji se srečujemo z dejstvom, da število rojstev zaskrbljujoče upada. Ustanova Anin sklad si prizadeva pomagati staršem pri načrtovanju in uresničevanju srečnih in večjih družin. Vanjo je vključenih preko 350 družin, ki imajo skupaj približno 2200 otrok. Mesečno Anin sklad finančno pomaga približno 150 družinam.

Ustanova Anin sklad si leto za letom prizadeva pomagati družinam z več otroki pri premagovanju težav, čeprav so finančne možnosti precej omejene. Pomaga na različne načine, kot je svetovanje, iskanje zaposlitev, urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic in podobno. Pripravlja pa tudi druženja z družinami, spomladi v Šentjakobu ob Savi, poleti pa v Dolenjskih Toplicah. Ker si večina družin ne more privoščiti dopusta, je takšno druženje in kopanje zanje eden od prijetnejših trenutkov. 

„Naše poslanstvo je biti ob strani družinam z več otroki. Naša najštevilčnejša družina šteje 13 otrok, so pa vključene tudi družine z dvema in tremi otroki. Veseli nas, da družine med seboj sodelujejo, si izmenjujemo materialne dobrine, mnogi otroci iz mestnih središč poletje preživijo na kmetiji katere od družin iz Aninega sklada. S tem dokazujejo, da ni pomembno le, koliko imaš, ampak na kakšen način si lahko polepšaš življenje.“. Kriza je zelo udarila tudi po družinah. Dan za dnem se soočamo s stiskami družin, ki se obračajo k nam po pomoč. Na žalost zaradi omejenih sredstev vsem ne moremo pomagati, po svojih najboljših močeh pa se trudimo družine ozavestiti, na kakšen način lahko privarčujejo in katere so še možnosti za pomoč.

Ustanova Anin sklad si prizadeva, da bi se več staršev odločalo za tretjega in četrtega otroka, da bi bile številčnejše družine v družbi bolj razumljene, da bi se med seboj spoznavale in se podpirale, da bi se pospeševal pozitiven odnos do zdravega družinskega življenja in da bi bilo javno “ozračje” naklonjeno družinskim vrednotam.

 

Marija Šterbenc

Ustanova Anin sklad

Poljanska 6, 1000 Ljubljana

 

TRR: SI56 24201-9004148846

Telefon: 0590 355 30 in 031/327-768

anin.sklad@rkc.si

http://anin-sklad.rkc.si


Prejšnji prispevek
DUHOVNA MISEL ZA PRAZNIK BREZMADEŽNO SPOČETJE DEVICE MARIJE
Naslednji prispevek
DUHOVNA MISEL ZA 3. ADVENTNO NEDELJO