ADVENT 2014

Povej naprej!

Z adventnim časom v Katoliški Cerkvi začenjamo novo cerkveno leto in neposredno pripravo na božič. Gospodovo rojstvo in prazniki, ki mu sledijo (sv. trije kralji ali obisk treh modrih, Jezusov krst ter Gospodovo darovanje v templju ali svečnica), so priložnost za poglobitev vere. Veselje ob Novorojenem pomeni veselje ob novem življenju in lahko simbolično nagovarja tudi k radosti nad lastnim življenjem.

Latinska beseda adventus pomeni prihod. Poznamo dva Gospodova prihoda. Gospod je prvikrat na svet prišel kot človek, rojen iz Device Marije, njegov drugi prihod pa pričakujemo na sodni dan. Kristjani verujemo v Gospodovo nevidno prihajanje v srca ljudi po delovanju Svetega Duha oziroma v skrivnostno Božjo navzočnost v srcu vsakega človeka, kar lahko razumemo in dojemamo samo v moči vere.

 


Adventna duhovna obnova

Tri decembrske četrtke zapored se bomo po večerni maši v novi cerkvi za 10-15 minut ustavili ob tem ali onem poudarku božične skrivnosti, ob predlaganih svetopisemskih odlomkih pa bomo lahko te poudarke premišljevali in ob njih molili tudi med tednom doma. Vsi, ki bi si ob tem želeli še duhovnega spremstva ali možnosti duhovnega pogovora, bodo imeli možnost za to izbrati nekatere izmed patrov iz draveljske skupnosti.

Srečanja se bodo torej začela po večerni maši ob 19.45 v cerkvi.

Termini srečanj so torej: 4., 11. in 18. december. 

 

Miklavževanje

Otroke v Dravljah bo Miklavž letos obiskal v petek, 5. decembra, ob 17.00 v novi cerkvi.

 

Spovedovanje

Spovedniki bodo na voljo vsako sredo med sv. mašo in po sv. maši med češčenjem Najsvetejšega

 V času otroške devetdnevnice (od 16. decembra do 23. decembra) ob 17.00 po potekala spoved za starše

Spovedovanje za otroke bo med veroučnimi urami v drugem adventnem tednu (8.-12. december). 

 

Draveljski duhovni večer

V petek, 12. decembra vas vabimo na prvi draveljski duhovni večer v tem veroučnem letu. Začel se bo ob 19.45 v dvorani nove cerkve. Gost večera bo dr. prof. Stanislav Južnič, ki bo spregovoril o Gruberjih med ljubljanskimi jezuiti, ob 200-letnici obnove Jezuitske Družbe, na poti k 30-letnici posvetitve Draveljske cerkve Kristusovega Učlovečenja in ob 350-letnici posvetitve velikega oltarja pri sv. Roku po škofu Buchheimu.

 

Luč miru iz Betlehema

Geslo letošnje LMB je “Za tvoj dar mi je____ mar”.

Letos bodo skavti v draveljsko župnijo prinesli plamen miru iz Betlehema v nedeljo, 14. decembra. Sprejem bo ob 19. uri pri skavtsko obarvani večerni maši.

Del prihodkov od prodaje svečk gre tako kot vsako leto v dobrodelne namene. Letos jih namenjamo projektu Botrstvo, ki v Sloveniji deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in je namenjen izboljšanju kakovosti življenja otrokom in mladostnikom, ki živijo v materialni stiski in potrebujejo finančno pomoč in spodbudo.
Podatki o številu udeleženih botrov in njihovih varovancev, ter podatki o zbranih sredstvih in vseh stroških projekta, so javno objavljeni v obliki polletnih poročil.
Vsi prav prisrčno vabljeni k večerni maši!

Plamen luči miru boste lahko vse do novega leta vzeli pri vhodu v cerkev. Poslanico, ki letos spremlja luč miru, si lahko preberete tukaj.

 

Božična devetdnevnica

Devetdnevnica pred božičem se bo začela v torek, 16. decembra. Poleg redne večerne maše bo devetdnevnica za otroke ob 17.00. Potekala bo vsak večer (razen nedelje) ob 17. uri, ko se bomo zbrali pri vhodu v novo cerkev, nato pa po procesiji s svečkami prisluhnili zgodbici za vsak dan ter z njo povezali nalogo, ki nam bo pomagala, da bomo Jezusovo rojstvo pričakali še bolje pripravljeni.

V času božične devetdnevnice običajni verouk odpade.

 

Adventna akcija

Otroci so tudi letos v adventu spodbujeni k dobrodelnosti. Za ta namen so prejeli adventni koledar, ki služi kot pomoč otrokom, staršem in katehetom pri doživljanju adventnega časa in pripravi na Jezusovo rojstvo. Koledar otroke spodbuja k solidarnosti z otroki po svetu, ki živijo v revščini in velikem uboštvu. Prihranki, ki jih v decembrskih dneh zbirajo otroci za revne otroke po svetu, pomagajo zgraditi otroške vrtce, šole in dispanzerje v deželah v razvoju. Otroci so lepo povabljeni, da svoje prihranke prinesejo k otroški maši na sveti večer, 24. decembra ob 18.30 in jih položijo pred oltar k jaslicam.

Prejšnji prispevek
NAGOVOR ZA 1. ADVENTNO NEDELJO
Naslednji prispevek
SREČANJE PROSTOVOLJCEV KARITAS NA PONIKVI