SREČANJE S P. VLADIMIRJEM KOSOM, NAGRAJENCEM PREŠERNOVEGA SKLADA

Novice
Povej naprej!

Na predvečer podelitve Prešernovih nagrad (6. februar) smo napolnili dvorano nove cerkve in naš kulturni praznik praznovali z izidom dveh novih knjig: Pesmi iz dežele pravljičnih gozdov p. Vladimirja Kosa in Homilije papeža Frančiška, ki sta izšli pri Župnijskem zavodu Dravlje. Gostje večera so bili p. Vladimir Kos, dobitnik letošnje  nagrade Prešernovega sklada, dr. Miha Pintarič, prof francoske književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani, ki je spregovoril o Kosovi poeziji, in Marijana Debevec, novinarka na radiu Ognjišče, ki je predstavila knjigo pridig papeža Frančiška. Pogovor je vodil p. Lojze Bratina, urednik književne zbirke, ki jo izdaja Župnijski zavod Dravlje.             

Večer je bil lepo doživetje, sproščen in uglašen na Kosovo poezijo in papeževe pridige, ki se dotaknejo globin srca in si ob njih sprašuješ svojo vest.

V Kosovo poezijo je zbrane popeljala Alenka Hoeferle Felc. S pesmijo, ki je povabilo njegovim bralcem: »Vse moje bralce pesmi srčno prosim:/berite jih, pa ne kot časopis,/ne kot oglas za čisto nov kompost…/in da je ta in ta oči zatisnil./Stopite v pesem, da bo zaživela!/Ne bojte, se, ne boste ranjeni./Nov svet odkril sem in sem pesem pel./A če se motim – zame pomolite«; s to pesmijo je bralka tudi sama vstopila in nam odkrivala lepoto njegovih verzov. Na svoj način pa je to lepoto zaznala, oblikovala knjige Mihaela Svetek. Prof. dr. Miha Pintarič je spregovoril o pesmih, v katerih je čutiti subtilno simboliko japonske poezije, ki je drugačna kot naša zahodna, in na pesmi, v katerih se zrcali poezija, kakršno poznamo v Evropi. Poudaril je, da je narava odskočna deska za metafiziko ob predpostavki, da imamo vero. Njegove pesmi so molitve, z eno izmed njih smo tudi zaključili uradni del večera, ki se je nadaljeval še s pogovorom in podpisovanjem knjig.  Iz dvorane je prišlo tudi nagajivo vprašanje, če bo Homilije papeža Frančiška podpisovala gospa Mairjana Debevec, pa je hitro povedala, da ni njegova tajnica. V pogovoru pa je p. Kos odgovarjal na vprašanja o svojem ustvarjalnem postopku in pred poslušalce odgrnil zaveso svojega ustvarjanja in nas opozoril na  naše jezikovno bogastvo, da lahko z eno besedo izrazimo tisto najfinejše, za kar v drugih jezikih rabiš več besed ali kar stavek.  

 

Besedilo: Marinka SVETINA

Video: Jože STRAJNAR

Foto: Tomaž CELAREC


Zvočni posnetek predstavitve Marijane Debevec knjige Homilije papeža Frančiška.

Prejšnji prispevek
NOVI PROVINCIAL SLOVENSKIH JEZUITOV
Naslednji prispevek
P. JANEZ SEVER – JEZUIT, MISIJONAR IN OLIMPIJEC