»Nato jim je rekel: 'Kaj pa vi pravite, kdo sem?'«

(Lk 9,20a)

PVD sv. Jožef

Molitvena skupina Prenove v Duhu svetega Jožefa DRAVLJE je nastala leta 1996 po seminarju za evangelizacijo p. Émiliena Tardifa na stadionu za Bežigradom. Tedaj se je tega seminarja udeležilo nekaj župljanov iz župnije Ljubljana Dravlje, ki jo vodijo jezuiti in med njimi tudi v to župnijo priseljeni voditelj skupine dr. Janez Cerkovnik.

 

Za ustanovitev skupine so našli dobrega sogovornika in podpornika v tedanjem in sedanjem draveljskem kaplanu jezuitu p. Miu Kekiću, ki se še danes rad oglasi v skupini. Spočetka je bila to majhna skupina, sčasoma pa se je tako povečala, da so začeli razmišljati o delitvi na nove skupine.


Do tega je res prišlo pred nekaj leti, jedro prvotnega molitvenega občestva pa še vedno tvori sedanja skupina. Za zavetnika so si izbrali svetega Jožefa, ki varuje družine, je zavetnik kranjskih dežel, delavnosti, rodnosti, srečne smrti, raznih bolezni… Vsa poslanstva njihovega zavetnika pomenijo temeljna načela in molitvene namene tega občestva.


Skupino odlikuje velika odprtost za vsakogar, ki išče duhovno zavetje, mladostnost, karizmatičnost in sprejemanje novega življenja.


Odprtost se kaže v tem, da skupina ni strogo vezana le na draveljske župljane, ampak prihajajo člani tudi od drugod, tako iz Ljubljane kot tudi iz okoliških krajev. Člani se menjajo, kar pomeni, da so nekateri, ki so v tej skupini zrasli in se duhovno oblikovali, ustanovili nove molitvene skupine, prihajajo pa tudi novi.


Mladostnost se najbolje vidi v povprečno nizki starosti članov, predvsem pa v veselem slavljenju Gospoda in duhovni živosti.
Karizmatičnost je prepoznavna v veliki odprtosti delovanju Svetega Duha v molitvi, ponižni prošnji in iskreni zahvali, branju in premišljevanju Svetega pisma, nedeljske božje besede in duhovnih knjig.


Ena od nekoliko posebnih značilnosti skupine je sprejemanje novega življenja kot obdaritev z darom spočetja pri večih zakoncih, ki so si zelo želeli otrok, in jim je Gospod ob obiskovanju skupine pri tem očitno pomagal.


V skupino prihaja med dvajset in petdeset molilcev. Povečan obisk se pozna posebej po vsakoletnem seminarju za izlitje Svetega Duha. Zbirajo se v župnišču, ob sredah ob 20. uri v veroučni učilnici.


Molitvena srečanja večinoma vodi Janez Cerkovnik, pomagajo tudi animatorke. Slavljenje spremljajo z igranjem na kitaro. Pomemben del molitvenega srečanja so pričevanja, sicer pa molilcem najbolj sežejo v srce slavilna molitev, preroška in navdihnjena beseda, tiho premišljevanje ob Božji besedi in molitve nad posamezniki.

 

V tekočem letu se voditelj posebej posveča premišljevanjem ob nedeljskih evangelijih, pri čemer vabi udeležence k poglabljanju sporočila Božje besede tedna in življenju iz nje, skupina pa je odprta tudi za tekoče dogodke, molitev za domovino in stiske, ki bremenijo današnji svet in se jim tudi člani MO ne morejo izogniti. Skupina neguje osebni odnos z živim Bogom in vzpostavlja povezavo duhovnega in zemeljskega sveta.

 

K pripadnosti skupini in prijetnemu vzdušju močno pripomore pristnost v medsebojnih odnosih in sproščenost, saj se vsak, ki pride bodisi enkrat ali pa je reden član, počuti resnično sprejet, zaželen in razumljen.


Skupina se je pred leti posvetila Mariji in se izročila v njeno varstvo po zgledu sv. Ludvika Montfortskega.

 


© 2022 Župnija Ljubljana Dravlje. Vse pravice pridržane. O avtorjih.