Pritrkovalci

Pritrkovanje nam praznik polepša in pričara posebno praznično vzdušje.

Kontaktna oseba
Rado Birsa
041 356 824

Zaradi pritrkovalcev bi morala rubrika »Pod zvonovi svetega Roka« spremeniti svoje ime v »Ob zvonovih svetega Roka«.
Pritrkovalci imajo ta privilegij, da se morajo za pritrkovanje povzpeti prav do njih.

Kako bi izgledal slovesni praznik v naši župniji, če nas med prihodom v cerkev ne bi pozdravljala živahna melodija zvonov?
Kako bi bila slišati Zahvalna pesem brez spremljave zvonjenja v ozadju?
Bi slovesni telovska ali velikonočna procesija lahko potekali v tišini?
Najbrž si vse to težko predstavljamo.
Pritrkovanje nam praznik polepša in pričara posebno praznično vzdušje. Praznični dan pričnejo pritrkovalci 15 minut pred župnijsko sveto mašo in s tem povabijo vernike v cerkev. Ko se obred zaključi nas ob odhodu zopet pozdravijo melodije iz zvonika.

Pesem zvonov, ki vabi k maši med tednom, ko se v enakomernem zaporedju s pomočjo elektromotorjev izmenjujejo trije zvonovi, zveni drugače kot pritrkovanje, med katerim pritrkovalci ritmično in predvsem bolj gosto udarjajo po zvonovih. Pritrkovalci se večino svojih melodij naučijo od svojih predhodnikov.
Vodja pritrkovalcev v Dravljah je Rado Birsa, ki svoje znanje in melodije z velikim veseljem in žarom predaja naprej. Trenutno v zvonik redno zahaja skupina šestih pritrkovalcev, katerih srečanja so vezana na vse večje praznike cerkvenega leta.

V Dravljah imamo srečo, da se je ta slovenska navada in umetnost ohranila do današnjega časa. Pred kratkim smo namreč prišli do informacije, da je v Sloveniji manj kot 10% župnij, v katerih še vedno delujejo pritrkovalci. Drugod so to navado žal opustili.

Kdor bi želel o pritrkovanju v Dravljah izvedeti kaj več, ali se jim pridružiti, se lahko obrne na Rada Birsa ; tel: 041 356 824

 

Podatki o novih draveljskih zvonovih:

  • Veliki zvon, zvon Kristusovega učlovečenja (920 kg, spodnji premer 114 cm, ton f1),
  • Srednji zvon, zvon Marijinega vnebovzetje (540 kg, spodnji premer 95 cm, ton as1),
  • Mali zvon, zvon sv. Roka (260 kg, spodnji premer 76 cm, ton c2),
  • Dodatni zvon, zvon Svete družine (120 kg, spodnji premer 64 cm, ton es2),

V zvoniku se nahajajo trije bronasti zvonovi, ki zvenijo s toni E, Gis in H. Vsak dan ob 7. uri zjutraj, opoldne, pred sveto mašo, ter ob mraku nihajo zvonovi s pomočjo elektromotorja – temu pravimo zvonenje.
Ob večjih cerkvenih praznikih pa se oglašajo vesele melodije izpod rok naših pritrkovalcev – temu pravimo pri nas potrkavanje.


Na praznični dan oz. v nedeljo se potrkavanje oglasi 15 minut pred župnijsko sv. mašo, torej ob 8.15 ter 15 minut pred družinsko sv. mašo, torej ob 9.45, nato pa še med in po koncu obreda. Ob večjih cerkvenih praznikih, ki so med tednom, se potrkuje le pred večerno sv. mašo.

Kdaj se v Dravljah sliši potrkavanje?

Sveti večer, Božič, Silvestrovo, Sveti trije kralji, Cvetna nedelja, Velika noč, Vnebohod, Binkoštna nedelja, Sv. rešnje Telo in Kri, Veliki šmaren – Marijino Vnebovzetje, Sv. Rok in Rokova nedelja, Mali šmaren – Marijino rojstvo, Vsi sveti.

Ni najdenih rezultatov.