Sejem bil je živ …

Novice
Povej naprej!

 

Vsako nedeljo po godovnem dnevu sv. Roka v župniji Dravlje praznujemo Rokovo nedeljo s tradicionalnim Rokovim sejmom. Organizira ga Turistično društvo Dravlje ob podpori Četrtne skupnosti Dravlje in naše župnije.

Kot vsako nedeljo, smo se seveda udeležili ene izmed dopoldanskih nedeljskih svetih maš, nato pa se ustavili na stojnicah Rokovega sejma.

Sejem z razstavo in prodajo izdelkov domače obrti se je začel že zjutraj in trajal vse do večera. Med drugimi smo si lahko ogledali in kupili izdelke pletene iz slame, keramične izdelke, med, slike, voščilnice, nakit, domači česen, čebulo in krompir, sir, vino, zeliščne pripravke, volnene izdelke, izdelke iz suhe robe…

Ob 15. uri popoldne pa se je začel kulturno-zabavni program. Tako kot vsako leto so nastopili draveljski gasilci, v gasilski paradi so prišli v sprevod s Pihalnim orkestrom Ljubljana in gasilskimi vozili. Po nastopu pihalnega orkestra so tri generacije gasilcev prikazale gasilsko vajo. Člani so “ukrotili” požar na strehi cerkve, mladinci so razvijali cevi, najmlajši pa so z ročno brizgalno štricali v cilj – seveda hitro in uspešno.

Pihalni orkester Ljubljana pa se nam je predstavil še v koncertnem programu.

Nastopil je tudi pravljičar Stane in Katja, ki sta otroke naučila pesmico o gozdnem škratu Bilku.

Z Mojco in njenimi sodelavci smo pripravljali, skuhali in pojedli še kobariške štruklje. Kobariške kuharice rečejo, da je to štrukelj s podpisom, ker ga vsaka kuharica pripravi na svoj način, malce drugačen način in se nanj »podpiše« z odtisom prsta v sredino štruklja. Bili so res odlični v ……. nič ni ostalo.

Recept Mojce Koman za 45 kobariških štrukeljčkov
za testo:
700 g pšenične moke
pol žličke soli
6 dl vrele vode
za nadev:
250 g mletih orehov
približno 1 dl vrelega mleka
150 g rozin
200 g sladkorja
200 g krušnih drobtin
2 žlici raztopljenega masla
eko limonova lupinica
2 žlici ruma
in še
maslo, med in cimet za postrežbo

• Moko s soljo v posodi poparimo s slanim kropom. Najprej mešamo s kuhalnico, nato pa nežno pregnetemo z rokami in oblikujemo debel svaljek, ki se ohlaja, medtem ko pripravljamo nadev. vseeno pokrijemo, da se ne izsuši.
Za nadev v posodo stresemo mlete orehe, jih poparimo z mlekom in krepko premešamo. Dodamo drobtine, maslo, sladkor, rozine, rum, limonino lupinico in vse skupaj premešamo. Pustimo 5 minut, da se drobtine napijejo in se nadev poveže. Po potrebi prilijemo mleko ali rum, če se vseeno preveč drobi, vendar nadev mora biti precej gost, ki se lepo zlepi skupaj v obliko mini klobasice/čevapčiča. Nekateri ves nadev že vnaprej oblikujejo v to obliko, da je takoj na voljo.
• Testo razdelimo na 45 enako velikih kosov. Štrukeljček oblikujemo tako, da kos testa s prsti raztegnemo, pri tem sploščimo, vendar pazimo, da zgornje strani testa ne pomokamo; če je testo ravno prav zgneteno, moka niti na spodnjem delu ni potrebna. Na košček testa zdaj položimo oblikovan nadev, testo z obeh strani prepognemo preko nadeva in robova nad nadevom spojimo ter tako stisnemo skupaj v polkrog.
• Tako pripravljen štrukeljček položimo na delovno površino in s pomokanim prstom na sredino z vrha navzdol naredimo jamico oziroma vanj nežno vtisnemo svoj prstni odtis, ki je zaščitni znak kobariških štrukljev. Štrukeljček položimo na pomokan prtič ali na pekač obložen s peki papirjem, da dokončamo še ostale.
• Kuhamo jih približno 5 minut v slanem kropu (zamrznjene nekaj minut dlje), vendar voda v loncu ne sme vreti preveč, le rahlo. Tudi zame ne, le nalahno stresamo posodo, na začetku le privzdignemo z dna posode, da se ne zalepijo na dno. Ko priplavajo na površje, so kuhani. Kuhane poberemo na servirni krožnik in zabelimo z mešanico raztopljenega masla in medu. Potresemo še s cimetom.

Za veselo vzdušje je poskrbel ansambel Dolomiti, za jedačo in pijačo pa Turistično društvo Dravlje, saj nas je sonce celo dan močno grelo.

Če ” Bog da”, še spet vidimo 18. avgusta 2024 na Rokovem sejmu!

 

Foto in video: Marko Medvešek in Tomaž Celarec

Prejšnji prispevek
Poletni odmevi naših mladih
Naslednji prispevek
Oratorij 2023 – 1. dan