Praznovali smo praznik svete birme

Izpostavljeno, Novice
Povej naprej!

V soboto 25. maja je 44 veroučencev prejelo potrditev svetega Duha pri zakramentu svete birme.

Birma je zakrament, ki podeli Svetega Duha, da bi nas globlje zakoreninil v božje sinovstvo, nas tesneje včlenil v Kristusa, naredil našo vez s Cerkvijo trdnejšo, nas bolj pridružil njenemu poslanstvu in nam pomagal pričevati za krščansko vero z besedo, ki jo spremljajo dejanja.

Birma kakor krst vtisne v dušo kristjana neko duhovno znamenje ali neizbrisno znamenje (»character«); zato je ta zakrament mogoče prejeti samo enkrat v življenju. Na vzhodu podeljujejo ta zakrament neposredno po krstu; sledi mu udeležba pri evharistiji. To izročilo poudari enoto treh zakramentov uvajanja v krščanstvo. V latinski Cerkvi podeljujejo ta zakrament, ko je dosežena starost razsodnosti, in njegovo obhajanje redno pridržujejo škofu, s čimer je naznačeno, da ta zakrament okrepi cerkveno vez. Kandidat za birmo, ki je dosegel starost razsodnosti, mora izpovedati vero, biti v stanju milosti, imeti namen prejeti zakrament in biti pripravljen sprejeti svojo vlogo Kristusovega učenca in Kristusove priče v cerkvenem občestvu in v časnih zadevah.

Bistveni obred birme je maziljenje s sveto krizmo na čelu krščenca (na vzhodu tudi na drugih čutilih), maziljenje, ki se izvrši s polaganjem roke birmovalca in z besedami: »Sprejmi potrditev – dar Svetega Duha« – v rimskem obredu, »Bodi zapečaten (zaznamovan) z darom Svetega Duha« – v bizantinskem obredu. Kadar se birma obhaja ločeno od krsta, se njena povezanost s krstom med drugim izraža z obnovitvijo krstnih obljub.

Foto: France Rajh

Prejšnji prispevek
Ponedeljkov pregovor
Naslednji prispevek
Duhovna drobtinica