POROČILO Z 2. DDV (2012/13): SLEPA ULICA BREZ KONCA

Novice
Povej naprej!

Ob naslovu Draveljskega duhovnega večera »Slepa ulica brez konca – o obnašanju v prometu« se je marsikdo vprašal, kakšno zvezo ima promet z duhovnim večerom. Tisti, ki so se pustili presenetiti, so onemeli. Tako bi lahko označili tišino, ki je spremljala pričevanje Roberta Štaba, pripoved nekdanjega policista in očeta, ki mu je pijanec povozil otroka, Bog pa mu ga je vrnil in mu podaril vero. Življenje je usmeril na novo pot. Ustanovil je zavod Varna pot, ki ima pri nas petletno tradicijo – po svetu pa take zavode poznajo že pol stoletja – in združuje žrtve prometnih nesreč in njihove svojce. »Spremeni sebe, ne drugih«, je bil tisti močan notranji glas, ki ga je bil slišal v kapeli Kliničnega centra, kamor se je po duhovnikovem nasvetu šel zahvalit za podarjeno življenje svojega otroka. In ta klic je postal tudi njegovo vodilo pri vzgoji voznikov, s katerimi se srečuje. Veliko predava doma in v tujini o varnosti v prometu; del svojega bogastva nam je podaril v tem večeru, v duhovnem večeru.

Srečanje je vodil župnik p. Ivan Bresciani, o psiholoških vidikih pa je spregovoril dr. Matija Svetina, psiholog s FF v Ljubljani, ki se ukvarja tudi s psihologijo prometa. »S prometom je tako, kot z zdravjem. O zdravju ne premišljuješ, dokler ne gre kaj narobe, takrat pa postane glavni predmet življenja. S prometom je enako«, je označil naš odnos do tega problema.

S svojimi vprašanji so v pogovoru poslušalci odpirali moralne in etične dileme in se ustavili tudi ob povzročiteljih nesreč. Pobuda za spomenik žrtvam prometnih nesreč je namenjena tudi povzročiteljem, je poudaril predavatelj in povedal, da zapor ne pomaga, pomaga le notranje očiščenje in življenjska drža delati prav in dobro.


Besedilo: Marinka SVETINA

Foto: Tomaž CELAREC

Prejšnji prispevek
PREDSTAVITEV PROJEKTA MADAGASKAR
Naslednji prispevek
3. POSTNA NEDELJA