POROČILO S 3. DDV (2012/13): STRES IN POČITEK

Novice
Povej naprej!

Tema tretjega Draveljskega duhovnega večera je bila zelo aktualna in je napolnila dvorano nove cerkve. Saj je STRES zelo pogost pojav in vsebina mnogih pogovorov. Zato je tudi POČITEK, kot zdravilo za stres še posebej zaželen. O obojem sta pripovedovala gosta večera psihiatrinja dr. Marija Brecelj Anderluh in pater dr. Ivan Platovnjak, vodila in povezovala pa gospa Marija Žabjek.

Dr. Marija Brecelj Anderluh nam je strokovno razložila stres in kako se nanj odzovemo. Ker živimo v času in okolju, ki cenita predvsem materialne dobrine in od vseh veliko zahtevata, ker živimo prehitro, so naše psihofizične obremenitve prevelike. Do neke mere je stres lahko tudi pozitiven, ker nas vzpodbuja k delovanju in daje visoko motivacijo.

Če pa so zahteve za nas pretirane in pretežke, pa je naš odziv lahko škodljiv. V praksi opisujemo stres predvsem kot negativen dejavnik. Naš odziv pa je podoben kot pri vseh živih bitjih: boj ali beg. Ta reakcija je od nekdaj zagotavljala preživetje. Tako se prilagajamo novim okoliščinam, to je odgovor na zunanje dražljaje. Če je dražljaj premočan ali traja predolgo, oslabi našo obrambo in lahko vodi v bolezen kot nespečnost, depresija ali čisto organske okvare. V takih primerih je potrebno poiskati strokovno pomoč.

Ker se je dr. Marija posvetila predvsem otroški psihiatriji smo slišali, da je stres tudi del otroškega življenja in njihovi odzivi so specifični glede na starost in okoliščine v katerih živijo. Opazovati moramo njihovo vedenje, jih spodbujati in jim dajati občutek varnosti in razumevanja.

Za obvladovanje stresa nam je p. dr. Ivan Platovnjak priporočil duhovno sprostitev ob branju svetega Pisma. Prebral nam je odlomek iz Matejevega evangelija (Mt 6,25-34), ki govori o zaupanju in zaskrbljenosti in ki se zaključi z ugotovitvijo, da nebeški Oče ve, kaj potrebujemo. Zato naj ne skrbimo (pretirano) za jutrišnji dan. Tudi duhovne vaje in odmik od vsakdanjega pehanja nam vračata mir, ki ga svet ne more dati.

Gospa Marija Žabjek nam je zaupala svojo izkušnjo s stresom na delovnem mestu, ki ga je sprejemala pozitivno, kot izziv, pa tudi opisala negativen stres v spopadu z boleznijo.

Vprašanja, ki so sledila so se nanašala predvsem na stres pri otrocih, kaj ga povzroča, o vzgojnih prijemih in o prepovedih, ki otroka omejujejo in ga oblikujejo v nesamostojno osebnost. To je lahko zelo obširna tema, ki jo je prekinila pozna ura.

Vsekakor je stres neizbežen del našega življenja. Naučiti se moramo, kako ga obvladati, si postaviti meje in ne pozabiti na Sveto pismo in duhovno tolažbo.


Besedilo: Lojzka MILIĆ

Foto: Tomaž CELAREC

Prejšnji prispevek
POROMALI SMO NA ŠMARNO GORO
Naslednji prispevek
PRAZNIK SRCA JEZUSOVEGA