• o nas
  • 50-letnica župnije

50-letnica župnije

 

V letu 2011 smo v župniji Dravlje praznovali 50-letnico ustanovitve župnije. V počastitev tega jubilejnega dogodka smo priredili več kulturnih dogodkov.

V okrogli kapeli župnijske cerkve Kristusovega učlovečenja smo junija pripravili razstavo duhovniških gesel, novomašnih podobic in osebnih podatkov vseh članov Družbe Jezusove, ki so kdajkoli delovali v naši župniji. Avtor razstavnih plakatov je Primož Podobnik.

 

Od 20. do 22. junija je pri večernih sv. mašah potekala duhovna obnova, nagovore je imel p. Tomaž Podobnik. 23. junija, na praznik sv. rešnjega telesa in krvi, smo po sv. maši in telovski procesiji v stari Rokovi cerkvi blagoslovili obnovljen tabernakelj. Obnovo je izvedlo podjetje Podobarstvo Kavčič iz Šentjošta.

Zbornik župnije z naslovom "Praznovanje življenja", ki je bil napisan prav ob petdeseti obletnici ustanovitve župnije, je bil predstavljen 31. julija pri župnijski maši. Uredila ga je Marinka Svetina. Ob tej priložnosti smo izdali tudi spominsko znamko.

14. avgusta je pri večerni maši orglala dr. Katharina Larissa Paech, nemška glasbena pedagoginja, organistka in predavateljica na Umetniški univerzi v Gradcu. Po maši je imela še krajši koncert.

Romarski shod na veliki šmaren je ob 17. uri vodil upokojeni nadškof msgr. Alojz Uran, po sv. maši pa smo predvajali projekcijo slik o zgodovini župnije Dravlje, katere avtor je Tomaž Celarec. Na povezavi si lahko projekcijo tudi sami ogledate.

Na praznik sv. Roka so tradicionalno potekale romarske sv. maše: ob 6.00 (Šentvid), ob 7.00 (Ježica), ob 8.00 (Črnuče), ob 9.00 (Koseze) in ob 10.00 (Podutik in Dravlje). Ob 17. uri pa smo po sv. maši obiskali debelo Rokovo znamenje ob Celovški cesti in ga počastili z Rokovo pesmijo.

20. avgusta po večerni sv. maši je imel koncert Matija Cergolj, študent solopetja, sicer pa draveljski župljan. Z orglami ga je spremljal Tilen Bajec. Del koncerta si lahko ogledate s klikom na povezavo.

Na Rokovo nedeljo, ki je bila 21. avgusta, smo pri župnijski sv. maši obhajali slovesno zahvalno mašo ob 50-letnici župnije. Vodil jo je nadškof msgr. Anton Stres. Sodelovali so združeni pevski zbori in basbaritonist Marko Fink.

Ta dan je na trgu sv. Roka potekal Rokov sejem. Tako kot vsako leto, ga je tudi letos pripravilo Turistično društvo Lipa Dravlje s pomočjo župnije Dravlje. Že od jutra dalje smo si na trgu sv. Roka lahko ogledali tradicionalno razstavo in prodajo izdelkov domače obrti, prikazali pa so tudi kako se rezbari iz lesa. Popoldne se je pričel kulturno-zabavni program. Najprej so svoje vaje prikazali draveljski gasilci, nato so nastopili glasbeniki iz KUD Pihalnega orkestra Litostroj, otroke pa je zabaval pravljičar Stane. Združeni draveljski zbori so nato prepevali uspešnice izpred petdesetih let, predstavila se je skupina Tvoj glas, nazadnje pa je nastopil še ansambel Toneta Rusa. Ves ta čas je potekal spremljevalni program, in sicer srečelov ter stric Janez s poniji in oslom. Poskrbljeno je bilo tudi za jedačo in pijačo.

© 2021 Župnija Ljubljana Dravlje. Vse pravice pridržane. O avtorjih.