Svetopisemski maraton 2021 – Med vami bom hodil (3 Mz 26,12)

Po oratoriju 2015

Po odpravi tehničnih težav zdaj objavljamo težko pričakovane slike oratorija 2015 v Dravljah.


Po oratoriju 2015

Oratorija 2015 z naslovom "HOČEM BITI SVET" se je udeležilo skupaj 110 udeležencev, pripravilo pa ga je ok. 30 animatorjev. Spoznavali smo življenje sv. Dominika Savia preko zgodbe, katehez, delavnic, iger in na izletu.

1. dan: 

Kljub dežju smo oratorij začeli nasmejani, ob učenju himne in dviganju zastave. Pogledali smo si 1. del oratorijske zgodbe o sv. Dominiku, imeli malico, igre na prostem, ko še ni deževalo, kosilo pa smo že morali jesti pod šotorom za cerkvijo. Po kosilu so sledile še delavnice - veliko jih je bilo na voljo: fizikalno-kemijska, športna, letalska, kuharska, risanje po steni v animatorski sobi, izdelovanje svečnikov, zapestnic, eko-šparovčkov in kronic, otroci so se lahko sprehodili tudi po cerkvi in se s p. Primožem pogovorili o skritih in odkritih pomenih oblik v naši novi cerkvi. Dan smo zaključili s ponovitvijo himne in spustom zastave.

 

 2. dan:

Ta dan smo se pri župnišču zbrali že prej, saj smo se odpravili na izlet z vlakom. Odšli smo do Kamnika, od tam pa v uršulinski samostan v Mekinjah. Nekaterim otrokom je bila pot še posebej zanimiva, saj se še nikoli niso peljali z vlakom. Tudi vreme nam je bilo ta dan naklonjeno, tako da smo se lahko v Mekinjah veliko igrali na igrišču in travniku. S. Mateja, ki je bila ves čas z nami, nas je popeljala po delu samostana ter peljala v cerkev, kjer so bile še posebej zanimive spovednice (takih v Dravljah nimamo). Zaradi manjših težav pri dogovarjanju smo na vlak odšli eno uro kasneje (in zato smo morali animatorji preklicati ok. 70 staršev), a to nas prav nič ni motilo, saj smo si tudi zato lahko privoščili sladoled in se še več igrali. Sledila je še vožnja v Ljubljano in pot v Dravlje, kjer so nas že pričakovali starši.

 

 3. dan:

Sredo smo začeli kot običajno - z bansi, himno in dvigom zastave. Ker sonca še vedno nismo priklicali, smo vodne igre ta dan odpovedali in raje odšli v Bowling klub 300, kjer smo 1 uro igrali bowling, jedli pico in se zabavali. Ko smo prišli nazaj k župnišču, smo se pripravili na kosilo, ga pojedli, nato pa imeli še delavnice.

 

 4. dan:

Četrtek je bil zopet malo poseben dan. Po zgodbici, katehezah in malici s piškoti in sokom, smo vzeli svoje nahrbtnike in se z avtobusom odpeljali na Rakovnik. Tam smo si ogledali cerkev Marije Pomočnice in v njej videli oltar, posvečen sv. Dominiku, ter veliko sliko na steni s sv. Don Boskom in sv. Dominikom. Pred cerkvijo smo se skupinsko fotografirali, pojedli malico ter začeli z veliko igro, imenovano Kmetija. Po skupinah smo sestavljali svoje kmetije - a kokoši, krave, pse, štale, hiše in traktorje si je bilo potrebno prislužiti. Otroci so hodili od točke do točke z nalogami ter z uspešno opravljeno nalogo pridobili osnovni material - meso, pšenico, opeke in les. Ta material pa je animator lahko zamenjal v banki za zgoraj naštete stavbe in živali. Otroci in animatorji smo v igri neznansko uživali in kar nismo želeli končati. A ker nas je že čakal avtobus, smo vseeno morali končati in oditi. V Dravljah so sledile še delavnice in odhod domov tistih, ki v župnišču niso prespali. Tisti, ki pa smo noč želeli preživeti tam, smo se ob 19. uri udeležili večerne sv. maše, med tem pa so animatorji pripravili ogenj. Ta večer smo si kar sami spekli večerjo - kruh in hrenovke, zmolili večerno molitev ter se odpravili spat. Noč je minila mirno, zjutraj pa smo morali že zgodaj vstati ...

 

 5. dan:

Vsi, ki smo noč preživeli v župnišču, smo vstali ob 7. uri, imeli zajtrk ter pričakali otroke, ki so prišli na petkov oratorijski dan. Zapeli smo himno, dvignili zastavo, si ogledali še zadnji del zgodbice, nato pa izvedli še zadnjo katehezo. Sledile so delavnice ter kosilo - odlične palačinke z marmelado in čokolado. Huu, kar okoli 900 smo jih pojedli. To pa res ni kar tako. Ker smo v sredo odpovedali vodne igre, smo jih enkrat pač morali izvesti, zato smo se odpravili h gasilskemu domu. Tam smo se preoblekli, se razdelili v skupine in začeli z igrami. Ker še nismo bili dovolj mokri, nas je močil še dež, a nas v večini to ni motilo. Po nekaj igrah je sledil 'dvoboj' - polivanje z vodo iz vseh strani, predvsem pa iz dveh debelih gasilskih cevi. Ker sonca žal ni bilo, smo po nekaj minutah vodo zaprli, se hitro preoblekli in odšli nazaj k župnišču, kjer pa nas je že čakal topel čaj. Precej nenavadno za 21. avgusta, a nam je zelo prav prišel. Zapeli smo še himno in se odpravili domov.

 

 6. dan:

Letošnji oratorij smo zaključili v soboto, z oratorijskim dnem. Ob 9.00 smo se zbrali z otroki in po skupinah pripravili kratke predstavitve dni in te smo prikazali na zaključni prireditvi. Ob 11. uri so se nam pridružili še starši. Razdelili smo se v skupine ter začeli z zabavno-športnimi igrami. Vsaka skupina je pri posamezni nalogi zbirala točke in skupine so bile res zelo izenačene. Ob 13. uri smo v novi cerkvi imeli zaključno sveto mašo, ki jo je daroval p. Primož. Blagoslovil je tudi lesene zapestnice, ki smo jih vsi dobili po maši, potem pa smo se zbrali še pri župnišču na manjši pogostitvi in si pogledali kratko prireditev. Podelili smo nagrade za najboljše igralce bowlinga ter najboljšima ekipama na zabavno-športnih igrah, izžrebali nagrajence nagradne igre ter nagradili 3 najboljše animatorje po mnenju otrok. S tem smo zaključili oratorij 2015. A zaključili so ga le otroci in starši - animatorji pa smo se ob pici zbrali na zaključni refleksiji, potem pa začeli s pospravljanjem. Kar ni in ni bilo konca, kaj vse moramo še pospraviti in urediti. Tako smo še nekaj dni po uradnem zaključku oratorija pospravljali in urejali materiale za naslednje leto.

 

 

 Tako smo preživeli še en čudovit teden poletnih počitnic, kjer smo se tako animatorji kot otroci veliko novega naučili in doživeli. Zahvalila bi se rada najprej župniku, p. Miranu, ki nas ves čas spremlja in spodbuja (kljub bolečinam v nogi nas je vsak dan prišel pozdraviti), ostalim patrom jezuitom, ki so nas pod svojimi okni prenašali cel teden in so nam dali na razpolago župnijske prostore, staršem, ki nam vsako leto zaupajo svoje otroke in nam namenijo nabirko, predvsem pa vsem kuharjem in kuharicam, ki so nam spekli palačinke, prinesli druge dobrote in sadje ali pa pomagali pri pripravi kosila. Brez vas bi morda ostali lačni. HVALA!

Hvala tudi PGD Dravlje za klopi in prostor za vodne igre, g. Petru Kregarju, ki nam je podaril tako lepe lesene zapestnice, bowling Klubu 300 za nagrade in uro druženja v sredo,  TD Dravlje, da smo lahko uporabili šotor in bili na suhem, ko je bil dež, založbi Družina za knjižne nagrade ter sestram uršulinkam v Mekinjah, ki so nas lepo sprejele in gostile. HVALA!

Oratorija ne bi bilo brez zagnanih animatorjev, ki so svoj prosti čas namenili otrokom in jim polepšali počitniške dni. Hvaležna sem Bogu za toliko animatorjev z mnogimi talenti, ki jih lahko pokažejo v oratorijskem tednu in ob drugih dogodkih čez leto. Hvala, ker ste in ker boste ostali prijatelji med seboj in z otroki tudi po koncu oratorija.

Obenem pa HVALA tudi vsem ostalim dobrotnikom, župljanom in drugim, ki ste nam namenili veliko molitev in spodbudnih besed - tudi zaradi vas oratorij vsako leto obišče več otrok. 

Če pa med nami ne bi bilo Njega, ki nas vedno vodi, varuje in uči, potem ne bi bilo nič. Vesela sem, da smo po zadnjem oratorisjkem dnevu vsi zadovoljni odšli ter bomo lahko širili veselje in vero med druge ter iz dneva v dan postajali bolj sveti - tako, kot nas je naučil sv. Dominik Savio.

 

Se vidimo drugo leto, 22. avgusta 2016.

 

Besedilo: Tjaša Medved

Foto: Klara Škrlec (3. in 5. dan tudi Stašo Turk)

© 2021 Župnija Ljubljana Dravlje. Vse pravice pridržane. O avtorjih.