Gost Draveljskega duhovnega večera je bil Aleš Čerin

Novice
Povej naprej!

Po izobrazbi je farmacevt. Dolga leta je delal v farmacevtski družbi LEK. Od leta 2003 do 2022 je imel podjetje za izobraževanje in svetovanje Edusatis d.o.o. (analitika, organizacija laboratorija, vodenje ljudi). Je mož, oče, dedek, predavatelj, upokojenec, prostovoljec v Družini in življenje, skavt, bloger. Z ženo Marinko imata štiri odrasle otroke in sta stara starša petim vnukom.

Aleša Čerina smo bolj spoznali skozi njegovo predavanje: Odnos do stvarstva, ki ga je sam podnaslovil  z – Bolj preproste (osebne) izbire.

Običajno smo ljudje prepričani, da imamo ustrezen odnos do stvarstva, da smo ekološki, da znamo cenit, to kar nam je dano, to kar nam narava nudi, to kar si lahko ali zmoremo kupiti…v resnici pa se premalo zavedamo, kaj stvarstvo pravzaprav je, od Koga vse to je, Kdo nam je vse to dal, Kdo nas je poklical v življenje….

Imamo svobodo, tudi ta nam je dana in ni omejevana, imamo priložnost izbirati poti. Izbira poti je osebna odločitev. Ali pri naših odločitvah iščemo  Boga? Premislite v srcu svoje poti…beremo v  Pismu Filipljanom (Flp 4,11-13). 

V nadaljevanju je predavatelj govoril o točki DOVOLJ! Kdaj je dovolj? Kdaj imamo dovolj?.. Kdaj se znamo, če se sploh znamo samoomejiti pri nakupovanju, kdaj zavestno prepoznamo, da je v naravi mnogo stvari, ki jih lahko uporabimo v gospodinjstvu, da nam je Bog dal veliko ročnih spretnosti, ki nadomestijo najrazličnejše aparate (pripomočke). Ali sploh ločimo kaj res potrebujem od tistega česar niti ne potrebujem.

Skozi večer smo zaslutili, da smo postali družba uničevanja in stran metanja. Stremimo k potrošnji dobrin.  Predavatelj  nam je skušal predstaviti kako si lahko življenje poenostavimo, naredimo preprosto pri čisto vsakdanjih stvareh. Pa ne samo preprosto, tudi pocenimo lahko vsakodnevne nakupe in spremenimo odnos do vsega, kar nam narava ponuja. Mnogo stvari lahko sami pripravimo, pridelamo, predelamo….. Iskanje točke DOVOLJ je vedno  nagrajeno, je pa tudi proces – iskati, določiti, odvzemati po kapljicah, dodajati po kapljicah, biti hvaležen za vse in kmalu bomo prišli do spoznanja, kaj je resnično potrebno za vsakdanje življenje.

V pismu Korinčanom preberemo: Ne dajaj mi ne uboštva in ne bogastva, daj mi uživati primerno hrano, da te presit ne zatajim. To pa rečem: kdor varčno seje, bo tudi varčno žel, kdor pa obilno seje, bo tudi obilno žel. Vsakdo naj da, kakor se je v srcu odločil, ne z žalostjo ali na silo, kajti Bog ljubi veselega darovalca. (2Kor 9, 6-8).

Pri vsem pa je zelo pomemben odnos do sočloveka, odnos med skupnostmi in odnosi med generacijami. Nič v življenju ni samoumevno, za vse se je potrebno potruditi, tudi za čisto preproste vsakdanje stvari.

Gospod Aleš Čerin v prostem času rad teče, rad je v naravi, hodi predvsem po sredogorju, rad fotografira in igra kitaro. Vse to priporoča tudi nam, saj vse to stvarstvo nam je podaril BOG in mi smo odgovorni, da s stvarstvom ravnamo odgovorno.

Več si lahko preberete na povezavi: http://preprostost.si/kontakt/

Besedilo: Marija Šterbenc

Prejšnji prispevek
Plesna delavnica za otroke
Naslednji prispevek
Župnija poje