Draveljska mladina na vseslovenskem srečanju mladih v Stični

Novice
Povej naprej!

Mladi naše župnije smo bili v soboto, 17. septembra 2016, del dobrih šest tisoč udeležencev tradicionalnega že 35.  srečanja mladih v Stični, ki je letos potekalo pod geslom »Sem orodje Božjega usmiljenja«. Letos so se Stične mladih prvič udeležili tudi predstavniki zamejske katoliške mladine iz avstrijske Koroške. Festival pripravlja Skupnost katoliške mladine, ki ji je letos pomagalo več kot 250 prostovoljcev in več kot 35 partnerskih organizacij. Dogajanje celega dne pa so spremljali na Radiu Ognjišče.

Jutranji program je bil razdeljen na tri prizorišča: na glavnem prireditvenem prostoru so animatorji Stične mladih dodobra ogreli grla in srca mlajših udeležencev festivala. Študenti in mladi zaposleni pa so se pod šotorom zbrali v nekoliko bolj umirjenem ozračju, kjer so prisluhnili nagovorom p. Andraža Arka in pričevanjem treh mladih. Mladi, ne glede na svojo starost, ki imamo radi nogomet, pa smo se na bližnjem travniku udeležili nogometnega turnirja.

Kot je v navadi, je na turnirju sodelovalo dvanajst ekip, saj bi bil v nasprotnem primeru potreben pred turnir. Naša, draveljska ekipa, je bila v skupini C, v kateri sta bili še ekipi Pohano United in Sever. Igrali smo na prvem in drugem igrišču. Ker je že nekaj dni zaporedoma deževalo, je bil teren razmočen, zaradi česar je zelo drselo, saj so pravila prepovedovala uporabo kopačk. Najprej smo premagali ekipo Pohano United z  golom Mihe Gabrovška; naslednjo tekmo, ki smo jo igrali proti ekipi Sever, smo izgubili. Ker je bil drugi gol Mihe Gabrovška premalo za zmago, smo izgubili tudi četrtfinalno tekmo proti ekipi Dbrezovica. Kljub  temu, da vemo, da je važno sodelovati, se nam je poznalo, da smo igrali brez dveh standardnih igralcev. Zmagovalec nogometnega turnirja je bila ekipa Favoriti iz Zibike, ki prihaja iz Šentvida nad Ljubljano.

Organizatorji so pripravili 22 različnih delavnic. Mladi smo se lahko poučili o krščanstvu na Slovenskem, to delavnico je pripravil Muzej krščanstva na Slovenskem; spoznavali smo pot in nadaljnji razvoj Slovenije; spoznavali smo ustvarjanje dokumentarnega filma; na novinarski delavnici smo spoznavali vpliv medijev na oblikovanje javnega mnenja. Delavnica Ritem srca je bila posvečena slavljenju. Organizatorji so želeli mladim približati pomen, namen in načine, pa tudi morebitne pasti slavljenja. Delavnica o odnosih, ki jo je pripravila Založba Ognjišče, pa je govorila o medosebnih odnosih, saj je bila spodbujena z novo revijo Rad te/se imam, ki smo jo mladi tudi lahko dobili. Na dijaški delavnici sta sodelovala člana Stična banda; na njej so igrali glasbo po izboru animatorjev, pripravili pa so tudi glasbeni program za sveto mašo. Na delavnici, ki so jo vodile sestre uršulinke, so izdelovali rožne vence in imeli program »Wojtyla  izziva« (odmev svetovnega srečanja mladih v poljskem Krakovu). Tudi Založba Družina je imela svojo stojnico, na kateri so predstavili revijo #najst. Največ mladih je pritegnilo pričevanje italijanske rock skupine The Sun, ki so v Stični predstavljali tudi svojo knjigo Sončna cesta, v kateri odkrito spregovorijo o svojem najstniškem življenju, ko jih je nenaden uspeh vodil v brezno mamil, pijančevanja in zabav z dekleti; dokler niso doživeli svojega preporoda, ki so ga doživeli kot kristjani in glasbeniki. 

V Opatovi kapeli je bila organizirana adoracija, kjer je bilo izpostavljeno Najsvetejše. Pripravila jo je skupina za liturgijo. Le-ti so organizirali tudi možnost spovedi. Na dvanajstih mestih je v petih urah dežuralo okoli 40 spovednikov.

Vrh srečanja je bila tudi letos sveta maša, ki jo je v neposrednem prenosu prenašal Radio Ognjišče. Na začetku svete maše je navzoče pozdravil generalni opat cistercijanskega reda oče Mauro Giuseppe Lepori; vodil pa jo je ob somaševanju duhovnikov in redovnikov ter škofov mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ki je namesto pridige odgovarjal na vprašanja prostovoljcev Stične mladih. Besede nadškofa: »Graditi nov svet je možno le, če postanemo orodje usmiljenja, ne samo v sočutnih besedah, ampak v konkretnih dejanjih, ki imajo svoj izvor v srcu, ki se ga je dotaknilo usmiljenje. Naša naloga je, da zdaj, v tem času, poskrbimo, da smo orodje Božjega usmiljenja, kot je bil Samarijan orodje Božjega usmiljenja. Da znamo videti ljudi, ki trpijo na različne načine. Da znamo pristopiti in jim pomagati”, si velja zapomniti. Kadar izkazujemo usmiljenje, smo po besedah nadškofa Cvikla najbolj podobni Jezusu. “Če se je On sklonil k nam in nas ozdravil, nam je usmiljenje izkazal, da bi ga mi delili naprej. Kdor usmiljenja ni doživel, usmiljenje zelo težko deli naprej.” Če želimo širiti Božje usmiljenje, moramo premagati brezbrižnost, egoizem in pesimizem oziroma negativnost. Da lahko pride do sprememb, moramo, tako nadškof Cvikl, začeti pri sebi. “Če bomo prispevali vsak svoj del, se bo poznalo. To je tisto, kar lahko naredimo, da bomo res orodje Božjega usmiljenja. Da bomo začeli ustvarjati drugačne odnose, odnose zaupanja in prijateljstva. Da bomo začeli v ospredje postavljati drugega in ne sebe. Da bomo v drugem iskali dobro, ne slabo. Da bomo k drugemu pristopali s spoštovanjem, drugemu prisluhnili.” 

Po sveti maši nas je nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je organizatorje nagradil s posebnim priznanjem, saj je mladim in organizatorjem predal slovensko zastavo, s katero se jim je želel zahvaliti za prispevek k temu, da  “imamo eno domovino, da je domovina velika za vse, da smo strpni, da gradimo na tistem, kar je skupno, in da znamo živeti z razlikami«.  V nagovoru je namignil, da bi Slovenijo prihodnje leto lahko obiskal papež Frančišek.

Sveti maši je sledilo še zaključno praznovanje in koncert Stična banda.

Na koncu bi želel pohvaliti organizatorje Stične mladih za odlično izvedeno organizacijo.

 

Besedilo: Franjo Marjanović

Foto: p. Primož Jakop

Prejšnji prispevek
Na katehetsko nedeljo se je poslovil p. Mio
Naslednji prispevek
Pevci vabijo k sodelovanju