• datumi

Mesec junij je posvečen Jezusovemu Srcu. Naj nas reke žive vode, ki pritekajo iz njegovega Srca, popolnoma prežamejo in vnamejo za dobro.

Svetnik dneva

Sreda 7. velikonočnega tedna - Blaženi Peter Wright, mučenec Družbe Jezusove

Peter Wright (1603–1651) je, preden se je leta 1644 med državljansko vojno vrnil v Anglijo, veliko let preživel v Flandriji. Sedem let je služil katoličanom, potem pa so ga enkrat tik pred začetkom svete maše priprli.

Peter se je rodil v revni katoliški družini v kraju Northamptonshire v Angliji. Ko je bil še zelo mlad, je šel služit krajevnemu odvetniku. Sčasoma se je oddaljil od vere svojih staršev. Po desetih letih službe pri odvetniku se je pridružil vojaškim silam, a je kmalu ugotovil, da mu vojaško življenje ne odgovarja. Pobegnil je od vojakov in ostal v Belgiji, kjer se je v Liègu spoznal z jezuitom, ki mu je pomagal pri ponovnem odkritju vere.

V Gentu je leta 1627 začel obiskovati jezuitsko šolo, leta 1629 pa je v kraju Watten vstopil v jezuitski noviciat. V duhovnika je bil posvečen leta 1639. Prvo delo je dobil v angleškem kolegiju v Saint-Omerju, nato pa je bil poslan za kaplana angleških vojakov, ki so bili v španski vojski v Flandriji. Pridružen je bil regimentu Sira Henryja Gagea, ki se je spomladi leta 1644 vrnil v Anglijo, da bi tam sodeloval v državljanski vojni.

Peter je potem, ko je bil poveljnik Gage ubit, postal kaplan markiza Winchesterja. Najprej je deloval v kraju Hampshire, nato pa v Londonu. Lovci na duhovnike so vedeli zanj in se potuhnili, da bi ga počakali, ko se bo na svečnico prikazal v markizovi rezidenci. Peter je bil že v mašnih oblačilih, ko je prišla policija. Medtem ko je markiz skušal zadržati ali upočasniti sovražne prišleke, je Peter slekel mašna oblačila in skozi okno zlezel na streho. Toda lovci so ga našli in priprli. Odpeljali so ga v zapor Newgate, a mu niso mogli soditi, dokler se ni našel nekdo, ki bi pričal zoper njega. Brat polkovnika, pod katerim je Peter služil v vojski, Thomas Gage, je končno pričal proti njemu. Spoznali so ga kot krivega, ker je bil duhovnik. Zadnjo sveto mašo je obhajal na jutro svoje usmrtitve. Odvlekli so ga na Tyburn, kjer je že čakalo 20 tisoč gledalcev, da bi videli usmrtitve. Jezuita so skupaj s trinajstimi drugimi odvedli do vislic, kjer je bil najprej usmrčen z obešanjem, nato pa še razkosan. Star je bil 48 let, od teh jih je 22 preživel kot jezuit.

(Vir: www.jezuiti.si)

© 2023 Župnija Ljubljana Dravlje. Vse pravice pridržane. O avtorjih.