• datumi

»Bodite torej budni, ker ne veste, kdaj se vrne hišni gospodar.«

(Mr 13,35)

Svetnik dneva

Četrtek 33. tedna med letom - Darovanje Device Marije

Povod za Marijin praznik 21. novembra je bila posvetitev bazilike Svete Marije Nove v Jeruzalemu istega dne leta 543. To je bila svoj čas ena najlepših cerkva v Jeruzalemu in je stala v bližini razvalin jeruzalemskega templja. V dušah jeruzalemskih vernikov in romarjev, ki so to veličastno baziliko obiskovali, je to obujalo spomin na apokrifni spis iz Jakobovega evangelija, ki o Mariji pripoveduje: ko je Marija dopolnila tri leta, stajo starša Joahim in Ana pripeljala v tempelj, da bi izpolnila zaobljubo, ki stajo bila naredila v čast pred Marijinim rojstvom.

Joahim in Ana sta bila namreč dolgo časa brez otrok, tako da bi jih, naravno gledano, sploh ne mogla več imeti. Joahimova žena je goreče molila, da bi dobila otroka; obenem pa seje zaobljubila, da ga bo darovala službi v templju. Molitev je bila uslišana in zdaj je bila obljuba izpolnjena.
Spominjanje je polagoma privedlo do tega, da so se 21. nov. vsako leto ob praznovanju obletnice posvetitve te cerkve spominjali tudi Marijinega darovanja v templju. Sčasoma seje spomin posvetitve bazilike spremenil v praznik Marijinega darovanja. To je praznik posvetitve, s katero seje Marija popolnoma darovala Bogu že od prvih trenutkov svojega zvestega bivanja.

© 2023 Župnija Ljubljana Dravlje. Vse pravice pridržane. O avtorjih.