»Veliko prerokov in pravičnih si je želelo videti, kar vi gledate, pa niso videli.«

(Mt 13,17)

Nov Dih

Nov dih. Nov, kot prenovljen, svež… in dih, vdih. To smo mi: skupina mladih, glasbeno ustvarjalnih in v bistvu prav posrečeno izbranih pevk in instrumentalistov, ki se je jeseni leta 2013 odločila, da začne pisati novo zgodbo, da začne novo pot. Sprva je bila ideja skupine projektno delo, sem in tja skozi celotno šolsko leto pripraviti kak »projekt«, sodelovati pri maši ali poroki, vse v okviru naših časovnih zmožnosti. Hmmmm, ja, časovnih zmožnosti. No, tu se že zaplete, ker smo vsi dejavni še v drugih zborih, zato nam kaj drugega kot nastop tu in tam pravzaprav ne preostane. J Vendar pa smo hitro ugotovili, da imamo podporo od Zgoraj. Že pri oblikovanju zasedbe nam je vse do danes pomagal Njegov blagoslov in po dveh letih ustvarjanja skupino Nov Dih sestavlja deset mladih - šest pevk in štirje instrumentalisti, ki se s svojo glasbo in petjem trudimo nekajkrat na leto polepšati nedeljsko bogoslužje, se odzovemo povabilu za petje na poroki ali krstu, izvedemo kakšno gostovanje ter sodelujemo pri večjih praznikih tekom liturgičnega leta.

Skupina se sestaja enkrat tedensko. Bravo mi! V letošnjem letu smo končno določili fiksni termin vaj. In dobimo se vsak ponedeljek zvečer. No ja, uradno. Neuradno imamo vaj več, še posebej pred pomembnejšimi »projekti«, kot temu rečemo sami. Za vodenje vaj, določanje končnega repertoarja in minimalistično dirigiranje skrbi Lucija. Za vse logistične in organizacijske potrebe skrbi Milena, ki se vselej potrudi, da so ključi in prostori za vaje priskrbljeni, da so obvestila na mailih in je power point nared za predstavitev. Ostale pevke Nataša, Mirjam, Katja in Alenka že samo s sodelovanjem in idejami o pesmih in aranžmajih veliko pripomoremo k delovanju skupine. Instrumentalno spremljavo oziroma glasbeno podlago pa priskrbimo Jakob na klavirju, Matej in Maja na kitari ter violinistka Neža. Na tem mestu naj se pohvalimo mi štirje, ker – resnici na ljubo – se večkrat zgodi, da ravno mi z navihanim humorjem, zabavnimi melodijami in odštekanimi aranžmaji, v katerih tako zelo uživamo – vedno znova uspemo poskrbeti za sproščeno in smeha polno vzdušje. Tako večkrat, četudi nehote, pevke premamimo, da skupaj zaidemo v spontano petje in igranje povsem drugačne glasbe od DRG. A ravno v tem je čar našega druženja.

Na pomoč nam večkrat priskoči tudi Milan, ki s kvalitetnim ozvočenjem obogati naše petje in igranje. On poskrbi za, kako se že reče, za celoten paket, za češnjico na vrhu torte. S skupnimi močmi in sodelovanjem vseh članov na koncu pesmi zvenijo ubrano. Pomemben del vsake skupine pa je seveda tudi druženje, ki nam ga vedno primanjkuje, a vendar nam uspe včasih najti tudi kakšno prosto popoldne ali večer za skupno kosilo, kavo, čaj ali pivo v Klubu 300, ali pa celo obisk kakšnega koncerta.

Glasba nas vse spremlja že od malih nog in toliko bolj veseli smo, da svoje darove polagamo neposredno pred oltar in sodelujemo pri bogoslužjih v domači draveljski župniji. Duhovno-ritmična glasba je tista, ki nas nagovarja in nam daje moč, da se lahko obračamo na Boga in ob peti pesmi oziroma igrani skladbi začutimo radost ter se veselimo skupaj z Njim, ki vedno znova prenavlja naš - skupinski dih.

Želimo si, da bi še naprej skupaj dihali in ustvarjali glasbo, se učili in sodelovali, saj glasba in veselje do Gospoda skupino ohranja in povezuje.

 

 

 

© 2017 Župnija Ljubljana Dravlje. Vse pravice pridržane. O avtorjih.